Kan een airco gebruikt worden als hoofdverwarming?

Hoewel je een airco meestal toepast als bijverwarming, kan een airco gebruikt worden als hoofdverwarming in een woning. Maar er zijn wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. In dit uitgebreide artikel bespreken we de voor- en nadelen van het gebruik van een airco als hoofdverwarming en geven we informatie over welke soorten airco als hoofdverwarming zijn te gebruiken in optimaal geïsoleerde woningen. In Scandinavische landen, met name in Noorwegen wordt de airco als hoofdverwarming al jaren met veel succes toegepast.

Voordelen van een airco als hoofdverwarming

Een airco kan, mits het de juiste airco is, prima als hoofdverwarming dienen. Een van de voordelen van het gebruik van een airco als hoofdverwarming is dat het systeem niet alleen de woning verwarmt, maar ook kan zorgen voor verkoeling tijdens warme zomerdagen. Dit betekent dat je niet twee aparte systemen hoeft aan te schaffen om het hele jaar door comfortabel te kunnen wonen.

Een ander voordeel van het gebruik van een airco als hoofdverwarming is dat airco's over het algemeen sneller warmte kunnen produceren dan traditionele verwarmingssystemen, zoals radiatoren. Dit zorgt ervoor dat je de temperatuur in huis sneller op het gewenste niveau hebt, wat weer bijdraagt aan het comfort in huis. De beleving van luchtverwarming is echter anders dan bij radiatorwarmte. Dit omdat bij luchtverwarming de warme lucht rechtstreeks de ruimte in wordt geblazen, waar de radiator de warmte veel gelijkmatiger uitstraalt. Het zal dus gewenning vragen van de gebruiker van de ruimte. Met een airco kan een ruimte wel in hele korte tijd op temperatuur gebracht worden. Dit kan extra prettig zijn in ruimtes die onregelmatig of kort gebruikt wordt.

Een derde voordeel is dat alle moderne airco's voorzien zijn van een energiezuinige warmtepomp. Hierdoor is het mogelijk om de woning duurzaam en efficiënt te verwarmen. Door gebruik te maken van een airco als hoofdverwarming kan dus ook nog eens flink worden bespaard op energiekosten. Een huis verwarmen met airco is energiezuiniger dan met een cv-ketel, aangezien de traditionele cv-ketel minder snel op temperatuur is en meer energie vraagt. Daardoor is het zeker rendabel en is het dus goedkoper dan de gewone traditionele verwarming.

Een vierde voordeel is dat sommige airco's tegenwoordig ook de luchtvochtigheid in huis kunnen reguleren. Hierdoor is er minder kans op droge lucht en irritaties aan de luchtwegen en de huid. Dit draagt bij aan een comfortabele en gezonde leefomgeving.

Nadelen van een airco als hoofdverwarming

Natuurlijk zijn er ook nadelen verbonden aan het gebruik van een airco als hoofdverwarming. Een nadeel kan zijn dat de luchtvochtigheid in huis kan dalen. Dit kan leiden tot droge lucht bij onvoldoende ventilatie.

Gelukkig zijn er tegenwoordig airco's op de markt die ook de luchtvochtigheid kunnen reguleren, waardoor dit probleem kan worden opgelost. Het is goed daarbij te vermelden dat airco’s met name in de koelmodus ontvochtingen als zeer belangrijk onderdeel van het koelen.

Een ander nadeel van het gebruik van een airco als hoofdverwarming kan zijn dat de investering in eerste instantie hoog kan zijn. Een airco die geschikt is als hoofdverwarming is namelijk niet goedkoop. Daarnaast kunnen er extra kosten zijn voor het installeren van de airco, zoals het aanpassen van de elektrische installatie in huis of het aanpassen van het interieur van de woning.

Hoewel de binnenunits dus zodanig zijn afgesteld dat de uitgeblazen warme lucht zo ver mogelijk naar beneden wordt geblazen, blijkt het moeilijk om koudeval van ramen af te vangen en de begane grond te verwarmen. Wij raden bij grotere ruimtes daarom in het algemeen aan om op een begane grond de airco als hoofdverwarming te combineren met vloerverwarming. Op een verdieping is dit niet nodig omdat de vloer wordt opgewarmd door de warmte die tegen het plafond drukt van de begane grond.

Welke airco is geschikt als hoofdverwarming?

Een airco werkt op lucht/lucht systeem. Ze haalt warmte uit de buitenlucht en geeft deze af aan de binnenruimte, terwijl een warmtepomp warmte haalt uit de buitenlucht en deze afgeeft aan het water van een centrale verwarmingsinstallatie. In geval voor een airco als hoofdverwarming hebben we het dus over een airco die veelal gekoppeld wordt aan een multi-split airco voor diverse ruimten in de woning.

Het is ook belangrijk om te kijken naar de capaciteit van de warmtepomp-airco. Deze moet namelijk voldoende zijn om de hele woning te kunnen verwarmen. Het vermogen van de warmtepomp-airco wordt uitgedrukt in kilowatt (kW). Om te bepalen welke capaciteit nodig is, moet er gekeken worden naar de grootte van de te verwarmen ruimte(s), de mate van isolatie en het aantal ramen in de ruimte(s).

Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar het energielabel van de warmtepomp-airco. Hoe hoger het energielabel, hoe energiezuiniger de airco is. Dit kan op de lange termijn flink schelen in energiekosten.

Tot slot is het belangrijk om te kijken naar de functies van de warmtepomp-airco. Zo zijn er airco's op de markt die ook de luchtvochtigheid kunnen reguleren, wat bijdraagt aan een gezonde en comfortabele leefomgeving. Ook kan het handig zijn om te kiezen voor een airco met een timerfunctie of een afstandsbediening.

Al met al is het dus belangrijk om goed onderzoek te doen en te kijken naar de specificaties van de verschillende warmtepomp-airco's om te bepalen welke geschikt is als hoofdverwarming voor jouw woning. Het is aan te raden om hiervoor advies te vragen aan een installatiespecialist, zoals Van Zijtveld in Mijdrecht. Zij kunnen je voorzien van professioneel advies en helpen bij het installeren van een airco die aan jouw specifieke wensen voldoet.

TIP:

Het kan interessant zijn om te investeren in een airco als verwarmingsbron. De Overheid schrijft hier middels de EIA regeling subsidie voor ui