Vindt u het ook zo prettig om op een koude winterdag thuis te komen in een woning die heerlijk op temperatuur is? Als uw woning lekker warm is, kan het lijken alsof de CV-installatie prima werkt, maar toch is dat niet altijd waar.
Een goed werkende CV-ketel is vanzelfsprekend van groot belang. Maar ook het afstellen van de radiatoren is heel belangrijk voor een optimaal resultaat. Het water moet met precies de juiste snelheid door de radiatoren en de ketel stromen.
Stroomt het water te snel, dan krijgen de radiatoren te weinig tijd om warmte aan de woning af te geven. De CV-ketel zal hierdoor meer water verwarmen dan nodig is, met een hogere energierekening tot gevolg. Wanneer het water te langzaam stroomt moet de ketel langer stoken. En ook dat draagt bij aan onnodige kosten.
Door de afstelling van de radiatoren wordt de warmte gelijkmatiger over het huis verdeeld.
Inregelventielen
Het afstellen van de radiatoren moet door een specialist worden gedaan. De specialist zorgt ervoor dat de optimale hoeveelheid water door de radiatoren stroomt. Dat doet hij met behulp van inregelventielen. Daarbij let hij op de gewenste temperatuur in de diverse ruimtes en het energieverbruik van de ketel.
Het is noodzakelijk dat alle radiatoren van inregelventielen worden voorzien en worden afgesteld voor de meest ideale temperatuur. Een CV-installatie die niet goed is afgesteld werkt meestal averechts en verbruikt veel meer energie.
De aanschaf van een nieuwe CV-ketel is een goed moment om de installatie te laten afstellen. Na het afstellen van de radiatoren moet het hele verwarminssysteem hierop worden afgestemd. Met de inregelafsluiter zorgt de installateur ervoor dat de juiste hoeveelheid water met de juiste druk door het systeem wordt gepompt.
Nadat de installateur de verwarmingsinstallatie heeft afgesteld, is de warmte-afgifte in de verschillende ruimtes desgewenst aan te passen door gebruik te maken van de draaiknoppen op de radiatoren. Maar let op, dat haalt wel de balans uit het systeem waardoor het rendement daalt. De knop voluit aan zorgt voor het beste resultaat en de beste doorstroming van het water.
De ervaring leert dat mensen die hun verwarmingssysteem hebben laten afstellen, minder aan de knoppen van de radiatoren draaien, omdat de gewenste temperatuur in de ruimte sneller wordt bereikt.
Verwarmingsbesparing-tips
- Dek een radiator niet af. Plaats geen meubels of gordijnen vlak voor een radiator. Een radiator heeft namelijk ruimte nodig om zijn warmte de ruimte in te stralen.
- Maak gebruik van een klokthermostaat, die regelt de verwarming op vooraf ingestelde tijdstippen. De Nefit Easy is een voorbeeld van een klokthermostaat die je zelfs via je smartphone kunt instellen.
- Zet de verwarming een graadje lager. Dat bespaart 7% op de energierekening.
- Laat de ketel minstens 1 keer per jaar goed nakijken door een specialist. Een slecht onderhouden CV-ketel verbruikt onnodig veel energie.
- Ontlucht de radiatoren regelmatig. Lucht in de leidingen is niet bevorderlijk voor de werking van een radiator.
Meer informatie radiator afstellen
Wilt u uw radiatoren laten afstellen door de specialist? Of wilt u meer informatie over energiebesparing? Neem contact met ons op. Wij zijn u graag van dienst. Bel ons op nummer 0297 28 51 58.