Diep reinigen en speedcleanen van een airco

Een goed functionerend airconditioningsysteem is een waardevolle aanwinst in elk huis of kantoor. Het houdt de lucht koel en comfortabel, vooral tijdens de warme zomermaanden. Maar net als elk ander apparaat heeft een airco regelmatig onderhoud nodig om optimaal te blijven functioneren. Een goede airco filtert namelijk de luchtstroom. De bacteriën en schimmels die daarbij in de filter achterblijven kunnen vieze luchtjes met zich meebrengen en dienen te worden verwijderd. Elke airco dient daarom regelmatig goed te worden gereinigd. 

Standaard schoonmaak en diep reinigen

Een airco (zowel de binnen- als de buitenunit) is met een normaal, ontvettend schoonmaakmiddel, een spons en borsteltje en een stofzuiger prima aan de buitenzijde te reinigen, als een standaard schoonmaak.
Het diep reinigen van een airconditioningssysteem is een essentiële stap om ervoor te zorgen dat het systeem efficiënt blijft functioneren en de luchtkwaliteit op peil blijft. In dit artikel zullen we bespreken waarom het diep reinigen van een airco nodig is, hoe het proces werkt, dat er een speedclean methode bestaat en waarom je dit het beste aan een specialist kunt overlaten.

Waarom is het diep reinigen van een airconditioningssysteem nodig?
Een airconditioningsysteem trekt lucht aan uit de omgeving en koelt deze af voordat het de gekoelde lucht de ruimte inblaast. Tijdens dit proces kunnen zich echter verschillende verontreinigingen ophopen in het systeem, waaronder stof, vuil, pollen, bacteriën en schimmels. Deze ophopingen kunnen de luchtkwaliteit negatief beïnvloeden en leiden tot gezondheidsproblemen, vooral bij mensen die gevoelig zijn voor allergieën of astma. De filters dienen daarom diepgaand te worden gereinigd, ook om nare luchtjes te voorkomen. Bovendien kan een vervuilde airco minder efficiënt werken, waardoor het meer energie verbruikt en de elektriciteitsrekening stijgt. Daarom is het belangrijk om regelmatig het airconditioningsysteem diep te reinigen.


Een reiniging van een airco betekent overigens ook een reiniging van de buitenunit. 
Ook de buitenunit van een airco moet regelmatig gereinigd worden. Een gebruiker vergeet in het algemeen deze wat intensievere klus, omdat de unit vaak ‘buiten zicht’ is aangebracht en meestal ook op een hoge positie. De buitenunit vervuilt in de buitenlucht bovendien wat meer dan de binnenunit. Het schoonmaken van de buitenunit is dan ook een professioneel werkje. 
  
Hoe werkt het vakkundig reinigen van een airconditioningssysteem?
Het vakkundig reinigen van een airconditioningssysteem omvat verschillende stappen om alle componenten grondig te reinigen en eventuele verontreinigingen te verwijderen. Hier is een overzicht van het proces:
  • Inspectie: Een specialist begint met een grondige inspectie van het airconditioningsysteem om eventuele problemen of schade op te sporen. Dit kan onder meer het controleren van filters, ventilatoren, condensor en verdamperwisselaar omvatten.
  • Uitschakelen en ontkoppelen: Het systeem wordt uitgeschakeld en indien nodig ontkoppeld van de stroomvoorziening om veiligheidsredenen. 
  • Reiniging van de behuizing: De buitenkant van het airconditioningsysteem wordt gereinigd om stof, vuil en andere verontreinigingen te verwijderen. Dit helpt bij het handhaven van een goede luchtcirculatie en voorkomt dat vuil het systeem binnendringt. 
  • Reiniging van filters: De specialist verwijdert de filters en reinigt ze grondig. Verstopte filters verminderen de luchtstroom en verminderen de efficiëntie van het systeem. 
  • Reiniging van wisselaar: De verdamperwisselaar en condensor worden gereinigd met speciale reinigingsmiddelen om vuil, vet en andere verontreinigingen te verwijderen. Deze wisselaars zijn essentieel voor de warmte-uitwisseling en moeten schoon zijn voor een optimale werking. 
  • Reiniging van de ventilatorbladen: De ventilatorbladen worden schoongemaakt om ervoor te zorgen dat ze vrij kunnen draaien en de luchtstroom niet belemmeren. 
  • Desinfectie: Na de reiniging kan het nodig zijn om het airconditioningsysteem te desinfecteren om bacteriën, schimmels en andere micro-organismen te verwijderen die zich kunnen ophopen. Dit draagt bij aan een gezonde luchtkwaliteit in de ruimte. 
  • Controle en testen: Zodra de reiniging is voltooid, controleert de specialist het systeem op eventuele lekken, herstelt indien nodig verbindingen en voert een algehele test uit om ervoor te zorgen dat alles correct werkt.

Van Zijtveld is de speedclean specialist voor uw airco  

Het laatste wat je wilt is dat het opgehoopte stof in een airco zich bij het schoonmaken ervan verplaatst naar elders in de kamer. Dat is dweilen met de kraan open en zeer onhygiënisch.
Speedcleanen is een term die wordt gebruikt om een specifieke vakkundige methode van het reinigen van airconditioningssystemen aan te duiden. Het is een snelle en effectieve reinigingstechniek die gebruikmaakt van speciale apparatuur en reinigingsmiddelen om verontreinigingen, zoals stof, vet, schimmels en bacteriën, uit het systeem te verwijderen.
Bij speedcleanen wordt gebruikgemaakt van een reinigingsmachine die hoge druk en een speciaal reinigingsmiddel levert. Dit reinigingsmiddel wordt onder druk in het systeem gespoten en circuleert door de wisselaar, leidingen en andere onderdelen om vuil en verontreinigingen los te maken. Vervolgens wordt het vuile water afgevoerd, samen met het losgemaakte vuil, met behulp van een speciale opvangzak. Zo wordt het schoonmaken niet alleen snel maar ook zonder het stof elders te verspreiden uitgevoerd. 

speed clean from Zijtveld
Speedcleanen is hygiënisch, als bij een mondhygiëniste ...
Van Zijtveld is een specialist op het gebied van speedcleanen van airconditioningsystemen. Grondig, veilig, hygiënisch en snel. Wij zelf zeggen: het schoonmaken van een airco is hetzelfde als goed en zorgvuldig tandenpoetsen, het deepcleanen is als gaan naar een mondhygiëniste.

.

Waarom kiezen voor een specialist? 

Het diep reinigen van een airconditioningsysteem is geen taak die je zelf zomaar even kunt uitvoeren. Het vereist kennis, ervaring en gespecialiseerde gereedschappen. Hier zijn enkele redenen waarom het raadzaam is om dit door een specialist te laten doen:
Expertise: 
Een specialist heeft kennis van de verschillende typen airconditioningsystemen en begrijpt de specifieke reinigingsvereisten van elk systeem. Ze weten welke reinigingsmethoden en -producten veilig kunnen worden gebruikt om schade aan het systeem te voorkomen.
Veiligheid: 
Het diep reinigen van een airconditioningssysteem brengt risico's met zich mee, zoals het werken met elektriciteit en het gebruik van reinigingsmiddelen. Een specialist is getraind om veiligheidsprotocollen te volgen en kan de klus zonder risico op ongevallen uitvoeren.
Efficiëntie: 
Een specialist heeft ervaring in het uitvoeren van diepe reinigingen en kan het proces efficiënt uitvoeren. Ze weten precies welke stappen ze moeten nemen en kunnen het systeem grondig reinigen zonder tijd te verspillen.
Preventief onderhoud: 
Naast het reinigen kan een specialist ook andere onderhoudstaken uitvoeren, zoals het smeren van bewegende onderdelen, het controleren van koelmiddelniveaus en het aanpassen van instellingen. Dit helpt om potentiële problemen vroegtijdig op te sporen en te voorkomen.

Kortom, het diep reinigen van een airconditioningsysteem is essentieel om de efficiëntie te behouden en een goede luchtkwaliteit te garanderen. Door dit proces aan een specialist over te laten, kun je erop vertrouwen dat het systeem grondig gereinigd wordt en dat eventuele potentiële problemen tijdig worden opgemerkt. Investeer in het onderhoud van je airconditioningsysteem en geniet van de voordelen van een gezonde en comfortabele leefomgeving.