FAQ

U kunt altijd rekenen op onze uitgebreide service, zowel voor technisch onderhoud als het grondig reinigen van uw apparatuur. Wilt u eerst meer informatie? Dan treft u hier op één pagina de meest gestelde vragen aan. Staat uw vraag er niet bij? Mail of bel ons.

Meest gelezen

Naast onderhoud door een ervaren vakspecialist, kunt u zelf ook enkele werkzaamheden uitvoeren op het gebied van CV ketel onderhoud:

Het controleren van de waterdruk in uw CV installatie:
Het is belangrijk dat de waterdruk van uw ketel precies goed is. Zowel een te lage als een te hoge waterdruk is slecht voor de pomp van uw installatie en kan problemen opleveren. U doet er daarom verstandig aan om in de handleiding te kijken naar wat de optimale druk is. Wanneer de druk in de ketel te laag is, dan dient u deze bij te vullen met water.

Het bijvullen van uw ketel:
Deze werkzaamheden zijn nodig wanneer de druk in de ketel te laag is. Middels 8 stappen kunt u zelf uw CV ketel bijvullen met water.

Het ontluchten van uw ketel en radiatoren:
Deze werkzaamheden zijn nodig wanneer u een nieuwe CV installatie heeft, of wanneer u uw ketel heeft bijgevuld. Wanneer de radiatoren en buizen lawaaiig zijn, dan heeft dit meestal te maken met de aanwezigheid van luchtbellen. Deze aanwezigheid is slecht voor uw ketel en energieverbruik. De meeste nieuwere CV ketels hebben een automatische ontluchtingsfunctie. Wanneer u een oudere ketel heeft, dan kunt u deze zelf ontluchten.

Naast onderhoudswerkzaamheden aan uw CV ketel en installatie, is het voor een optimaal en energiezuinig resultaat ook van belang om uw radiatoren goed af te stellen. Het afstellen van radiatoren dient u door een specialist te laten uitvoeren.
 
Heeft u te maken met calamiteiten in uw huis of bedrijfspand? In dat geval staat Van Zijtveld dé installatiespecialisten voor u klaar!

Het kan voorkomen dat u problemen ondervindt omtrent de verwarming en/of verkoeling van uw woning of bedrijfspand, dat bepaalde water- en/of gasinstallaties niet meer naar behoren werken. In dergelijke situaties bent u bij Van Zijtveld aan het juiste adres.

Wij zijn uw partner wanneer het gaat om calamiteiten omtrent:
  • Centrale verwarming
  • Airconditioning
  • Gasinstallaties
  • Waterinstallaties
  • Sanitair

Van Zijtveld, altijd bereikbaar!
Bij Van Zijtveld zijn we altijd bereikbaar, 7 dagen per week:
  • Op werkdagen van 07.00 uur tot 20.00 uur.
  • In het weekend van 10.00 uur tot 20.00 uur.
U kunt bellen naar 0297 28 51 58 om uw calamiteit of storing te melden. Belt u ons buiten kantooruren? In dat geval wordt u doorgeschakeld naar ons antwoordapparaat. Wanneer u na de toon uw naam, adres en telefoonnummer inspreekt, bellen wij u de eerstvolgende werkdag meteen terug.

Heeft u dringend een monteur nodig? Luister dan het hele bericht op het antwoordapparaat af. Aan het eind van het bericht vermelden wij het 06-nummer van de monteur die in dienst is.
  • App of spreek de voicemail in met uw naam, adres, woonplaats en soort calamiteit. Zo kunnen wij u zo spoedig mogelijk helpen.
Op deze manier wordt u altijd door ons geholpen, ongeacht de soort calamiteit en ongeacht de urgentie van de calamiteit.

Meer informatie
Wilt u een afspraak maken om de calamiteit of storing aan uw installatie te laten verhelpen? Bel ons dan op 0297 28 51 58. Onze monteurs komen u zo snel mogelijk helpen.

Cv ketels

Van Zijtveld Installatie specialisten heeft de juiste CO-certificering behaald en voldoet aan de gestelde normeringen volgens de nieuwe Gasketelwet. Daarvoor hebben onze monteurs zowel theorie als praktijk examens afgelegd en is het bedrijf geauditeerd en vakbekwaam bevonden. Al onze bedrijfsprocessen voldoen aan de nieuwe eisen van de wet. Uw CV installatie is bij ons daarom in goede handen, ook volgens uw verzekering.

Dekra keurmerk     CO vrij embleem
Na een overgangsperiode is vanaf 1 april 2023 het naleven van de nieuwe Gasketelwet officieel verplicht, wat belangrijke gevolgen heeft voor particulieren en bedrijven met een gashaard, geiser of een CV-installatie. De wet stelt nieuwe eisen aan de installatie, het onderhoud en de veiligheid van de installatie. Alleen een officieel CO-gecertificeerde installateur mag het jaarlijks onderhoud tijdig uitvoeren. Zo kan de koolmonixide-veiligheid van de installatie worden gegarandeerd. Bovendien kan hiermee worden voorkomen dat de verzekering geen dekking meer biedt bij schade. Het is dus de hoogste tijd om in actie te komen. Lees hier alles over deze wet en de gevolgen voor u.
Een CV ketel is 24 uur per dag actief en heeft daarom regelmatig onderhoud nodig. Bovendien geeft CV ketel onderhoud zekerheid, betrouwbaarheid, veiligheid en zuinigheid.

Een goed onderhouden CV ketel helpt energie besparen. Zo kan een goed onderhouden ketel tot wel 10% energiezuiniger zijn dan een ketel die niet wordt onderhouden. En dit is wel zo prettig met het oog op de energierekening! De installatiespecialisten van Van Zijtveld hebben jarenlange ervaring en kunnen uw CV ketel voor u onderhouden.

Voordelen van CV ketel onderhoud
  • De CV ketel wordt op veiligheid gecontroleerd
  • De kans op storingen wordt kleiner
  • Het rendement blijft gehandhaafd (gasverbruik)
  • De CV ketel brandt schoner, waardoor het milieu wordt gespaard
  • De levensduur van de CV ketel wordt verlengd
Wanneer u een oudere CV ketel heeft, dan heeft deze baat bij een regelmatige onderhoudsbeurt. U kunt daarvoor een onderhoudscontract bij ons afsluiten. Onze specialisten komen dan bijvoorbeeld één of twee keer per jaar bij u langs om de CV ketel te controleren.

Wanneer u een nieuwe CV ketel heeft, dan is de kans op storingen en defecten nog relatief klein. Toch is het aan te raden om ook dan een onderhoudscontract af te sluiten. In de garantievoorwaarden van sommige CV ketels staat namelijk dat je deze jaarlijks of tweejaarlijks moet laten controleren door een erkend installateur. Daarnaast biedt een onderhoudscontract u zekerheid, mocht uw nieuwe CV ketel toch problemen ondervinden.
Regelmatig onderhoud aan uw CV ketel zorgt voor veiligheid. Er zijn zelfs brandverzekeringen die regelmatig onderhoud van de CV ketel verplicht stellen. Daarnaast verhoogt een slecht onderhouden, vuile CV ketel de kans op de uitstoot van koolmonoxide (CO).

Tevens verkleint regelmatig onderhoud de kans op storingen en daarmee de kans op vervelende situaties. Bovendien werkt uw ketel efficiënter en wordt de levensduur van de installatie verlengd.
Stap 1: CV ketel laten afkoelen
Zet uw kamerthermostaat op de laagste stand. Wacht ongeveer 10 minuten tot uw cv ketel maximaal 40°C aangeeft.
Let op: wanneer u koud water in een hete ketel laat stromen kan de ketel barsten!
Stap 2: CV ketel uitschakelen
Haal de stekker van uw cv ketel uit het stopcontact.
Stap 3: Vulslang aansluiten
Sluit de vulslang aan op de koudwaterkraan.
Stap 4: Slang vullen
Houd het andere eind van de slang even hoog als de vulkraan. Draai de koudwaterkraan iets open. Sluit de kraan wanneer de slang helemaal is gevuld.
Stap 5: Slang aansluiten op vulkraan CV ketel
Sluit de slang aan op de vulkraan. Deze zit meestal bij een radiator (keuken, badkamer) of direct op de ketel.
Stap 6: Vulkraan open draaien
Draai eerst de waterkraan open. Draai nu de vulkraan open met de vulkraansleutel. Na een kwartslag is de vulkraan helemaal open.
Stap 7: CV ketel vullen en waterkraan weer sluiten
Sluit de vulkraan zodra de (mano)meter tussen 1,5 en 2 bar staat. Sluit de waterkraan en koppel de slang af.
Gebruik een teil of dweil om water uit de slang op te vangen.
Stap 8: CV ketel aansluiten en thermosthaat opnieuw instellen
Steek de stekker van de cv ketel in het stopcontact. Zet de kamerthermostaat op de gewenste stand.
Heeft u een nieuwe CV installatie aangeschaft? Of heeft u uw ketel onlangs bijgevuld? Dan is het van belang om deze goed te ontluchten. Op deze manier voorkomt u dat uw radiatoren en buizen lawaai maken, veroorzaakt door de aanwezigheid van luchtbellen. Deze luchtbellen ontstaan door nieuw ingestroomd water. Dit water bevat namelijk altijd wat zuurstof, wat door verwarming verandert in luchtbellen. De bellen zorgen niet alleen voor lawaai en vreemde geluiden, maar zijn ook slecht voor uw ketel en het energieverbruik.

Wanneer u uw CV ketel ontlucht, dan stroomt het water gemakkelijker door de buizen en geeft het beter warmte af. Hierdoor werkt uw installatie efficiënter en zijn uw energiekosten lager.

Een CV ketel ontluchten kan op twee manieren. Wanneer u een nieuwere ketel heeft, dan heeft deze waarschijnlijk een automatische ontluchtingsfunctie. Hierdoor hoeft u zelf niet aan de slag. Bent u in het bezit van een wat oudere ketel? Dan kunt u deze zelf ontluchten.

Zelf uw CV ketel ontluchten
Het ontluchten van uw CV ketel bestaat uit een aantal stappen:
  • Zorg ervoor dat u een ontluchtingssleutel en een (vaat)doek bij de hand heeft.
  • Schakel eerst uw CV ketel uit. Dit kunt u doen door de stekker uit het stopcontact te trekken.
  • Wacht minimaal 15 minuten.
  • Draai alle radiatoren in uw huis helemaal open (maximale stand).
  • Gebruik de ontluchtingssleutel om het ventiel van uw radiator open te draaien en houdt een (vaat)doek bij de hand. Wanneer er water uit het ventiel komt, draait u het ventiel weer dicht. De lucht is dan namelijk verdwenen. U kunt het beste beginnen met de radiatoren op de begane grond en vervolgens naar de bovenste verdieping toewerken.
  • Wanneer u de laatste radiator heeft ontlucht, controleert u de drukmeter van de CV ketel. De wijzer van deze meter hoort tussen 1,5 en 2 bar te staan. Staat de wijzer lager dan 1,5 bar? Dan is het tijd om uw CV ketel weer bij te vullen.
  • Klopt het aantal bar op de drukmeter? Dan kunt u de CV ketel weer aanzetten door de stekker in het stopcontact te stoppen.
De meeste cv ketels werken 10 tot 15 jaar. Pas als uw ketel niet meer goed werkt, krijgt u te maken met problemen.

Voorkomende problemen zijn dat u geen warm water meer heeft of dat uw radiatoren niet meer warm worden. Wanneer dergelijke situaties zich voordoen, dan kan dit duiden op een storing. Maar wanneer uw cv ketel al meer dan 10 jaar mee gaat, dan kan het ook zo zijn dat het tijd is voor een nieuwe. In dat geval kunnen de specialisten van Van Zijtveld uw cv ketel vervangen.

Een storing verhelpen?
Om erachter te komen of u te maken heeft met een storing of met een defect, kunt u op een aantal punten letten. Zo kunt u een cv storing herkennen aan:
  • Een gebrek aan warm water
  • Een storingscode die door de cv ketel wordt gegeven
  • Radiatoren die niet warm worden
Wanneer bovenstaande gevallen aan de orde zijn, kunt u zelf al een paar controles doen, voordat u contact met ons opneemt. Zo kunt u:
  • De zekeringen in de meterkast controleren
  • Kijken of de kraan lekt
  • Controleren of er genoeg water in de ketel zit
  • Uw cv installatie resetten
Als deze controles geen uitkomst bieden, dan kunt u contact met ons opnemen. Wij zullen dan zo snel mogelijk langskomen om de storing te verhelpen.

Tijd voor een nieuwe cv ketel?
Wanneer uw cv ketel echter al meer dan 10 jaar oud is en te kampen heeft met een storing, dan is het in de meeste gevallen aan te raden om uw cv ketel te laten vervangen. In dat geval staat Van Zijtveld voor u klaar. U kunt bij ons altijd vrijblijvend advies inwinnen betreffende de aanschaf van een nieuwe cv installatie.

Bespaar op uw energiekosten!
Hoewel de aanschaf van een nieuwe ketel uiteraard kosten met zich meebrengt, zult u over het algemeen flink op uw energiekosten besparen. Daarnaast raden wij u aan om ook een onderhoudscontract af te sluiten voor uw cv ketel. Hierdoor gaat uw installatie langer mee en kunnen storingen voorkomen worden.
Vindt u het ook zo prettig om op een koude winterdag thuis te komen in een woning die heerlijk op temperatuur is? Als uw woning lekker warm is, kan het lijken alsof de CV-installatie prima werkt, maar toch is dat niet altijd waar.

Een goed werkende CV-ketel is vanzelfsprekend van groot belang. Maar ook het afstellen van de radiatoren is heel belangrijk voor een optimaal resultaat. Het water moet met precies de juiste snelheid door de radiatoren en de ketel stromen.

Stroomt het water te snel, dan krijgen de radiatoren te weinig tijd om warmte aan de woning af te geven. De CV-ketel zal hierdoor meer water verwarmen dan nodig is, met een hogere energierekening tot gevolg. Wanneer het water te langzaam stroomt moet de ketel langer stoken. En ook dat draagt bij aan onnodige kosten.
Door de afstelling van de radiatoren wordt de warmte gelijkmatiger over het huis verdeeld.

Inregelventielen
Het afstellen van de radiatoren moet door een specialist worden gedaan. De specialist zorgt ervoor dat de optimale hoeveelheid water door de radiatoren stroomt. Dat doet hij met behulp van inregelventielen. Daarbij let hij op de gewenste temperatuur in de diverse ruimtes en het energieverbruik van de ketel.

Het is noodzakelijk dat alle radiatoren van inregelventielen worden voorzien en worden afgesteld voor de meest ideale temperatuur. Een CV-installatie die niet goed is afgesteld werkt meestal averechts en verbruikt veel meer energie.

De aanschaf van een nieuwe CV-ketel is een goed moment om de installatie te laten afstellen. Na het afstellen van de radiatoren moet het hele verwarminssysteem hierop worden afgestemd. Met de inregelafsluiter zorgt de installateur ervoor dat de juiste hoeveelheid water met de juiste druk door het systeem wordt gepompt.

Nadat de installateur de verwarmingsinstallatie heeft afgesteld, is de warmte-afgifte in de verschillende ruimtes desgewenst aan te passen door gebruik te maken van de draaiknoppen op de radiatoren. Maar let op, dat haalt wel de balans uit het systeem waardoor het rendement daalt. De knop voluit aan zorgt voor het beste resultaat en de beste doorstroming van het water.

De ervaring leert dat mensen die hun verwarmingssysteem hebben laten afstellen, minder aan de knoppen van de radiatoren draaien, omdat de gewenste temperatuur in de ruimte sneller wordt bereikt.

Verwarmingsbesparing-tips
  • Dek een radiator niet af. Plaats geen meubels of gordijnen vlak voor een radiator. Een radiator heeft namelijk ruimte nodig om zijn warmte de ruimte in te stralen.
  • Maak gebruik van een klokthermostaat, die regelt de verwarming op vooraf ingestelde tijdstippen. De Nefit Easy is een voorbeeld van een klokthermostaat die je zelfs via je smartphone kunt instellen.
  • Zet de verwarming een graadje lager. Dat bespaart 7% op de energierekening.
  • Laat de ketel minstens 1 keer per jaar goed nakijken door een specialist. Een slecht onderhouden CV-ketel verbruikt onnodig veel energie.
  • Ontlucht de radiatoren regelmatig. Lucht in de leidingen is niet bevorderlijk voor de werking van een radiator.

Meer informatie radiator afstellen
Wilt u uw radiatoren laten afstellen door de specialist? Of wilt u meer informatie over energiebesparing? Neem contact met ons op. Wij zijn u graag van dienst. Bel ons op nummer 0297 28 51 58.

Airco's

Net als elk ander apparaat heeft ook een airco regelmatig onderhoud en een goede schoonmaakbeurt nodig om optimaal te blijven werken en geen vieze luchtjes te verspreiden. 
Voor een standaard schoonmaak is airco (zowel de binnen- als de buitenunit) met een normaal, ontvettend schoonmaakmiddel, een spons en borsteltje en een stofzuiger prima (aan de buitenzijde) te reinigen.
Het diep reinigen van een airconditioningssysteem is een essentiële zaak om ervoor te zorgen dat het systeem technisch efficiënt blijft functioneren en de luchtkwaliteit op peil blijft. Het betreft niet alleen het mechaniek maar met name ook het grondig, schimmel- en bacterievrij reinigen van de filters (wisselaars). Dit diep reinigen is echt een werkje voor de airco specialist, met speciale middelen en opvangapparatuur van het vieze water. Lees hier er alles over.
Alle werkzaamheden worden uitgevoerd conform actuele wet- en regelgeving: verordening EG. Nr. 517/2014 (F-gassen), Richtlijn drukapparatuur (PED) 2014/68/EU en conform de actuele normen NEN-EN378 en NEN-EN1010. Ons bedrijf is F-gassen gecertificeerd, ons certificaatnummer is FGO-519/2.

Richtlijn drukapparatuur (PED) 2014/68/E
Artikel 4.3.
Uw nieuwe installatie valt onder artikel 4 lid 3 van de Richtlijn Drukapparatuur. Dit heeft de volgende gevolgen:
  • De installatie is ontworpen en vervaardigd overeenkomstig de in Nederland geldende regels van goed vakmanschap. Zodanig dat een veilig gebruik gewaarborgd is;
  • Op de installatie is een identificatie van de fabrikant aangebracht;
  • Bij de installatie wordt een gebruiksaanwijzing verstrekt;
  • Er wordt geen CE-markering verstrekt.

Categorie 1
Uw nieuwe installatie valt onder categorie 1 van de Richtlijn Drukapparatuur. Dit heeft de volgende gevolgen:
  • Er is voor deze installatie door de producent een risico-analyse uitgevoerd;
  • De installatie is ontworpen en vervaardigd conform de essentiële eisen zoals omschreven in bijlage I van de Richtlijn drukapparatuur;
  • De installatie is door de fabrikant voorzien van een CE-markering.
Leveren en monteren van
•    Airconditioning volgens opgave
•    Airco buitendeel geplaatst op kunststof opstel balken op grond of platdak
•    Sparing ( niet beton )
•    Leidingset maximaal 5 meter 
•    Leidinggoot maximaal 5 meter 
•    Condens afvoer op natuurlijke wijze
•    Stek koppelingen 
•    Werkschakelaar
•    De montage 

In bedrijf stellen
•    Koeltechnisch montage volgens F-gassen verordening 
•    Testen van de installatie
•    Vastleggen van een meetgegevens in een oplever rapport 
•    Bediening instructies infrarood afstandbediening

Garantie en onderhoud (indien overeengekomen)
•    Onderhoud contract looptijd 60 maanden (betaling per automatische incasso) ( onderhoudscontract is niet tussentijds opzegbaar )
•    4 x onderhoud
•    2 jaar volledige garantie en 3 jaar aanvullende garantie op onderdelen exclusief arbeidsloon montage 

In elke offerte staan onze leveringsvoorwaarden vermeld. Vraag gerust om een toelichting!
 
Er zijn 2 soorten onderhoud: algemeen en periodiek onderhoud.
Het algemene onderhoud aan uw airconditioning kunt u zelf uitvoeren. Controleer de luchtfilters regelmatig en reinig ze indien nodig. Vervuilde filters kunt u uitzuigen met een stofzuiger of, afhankelijk van het type filter, uitwassen. Hierdoor voorkomt u dat de filters volraken. Volle filters hebben namelijk invloed op de werking van de airconditioning; ze zorgen voor een hoger energieverbruik en kunnen onaangename geuren verspreiden.

De buitenzijde van de airconditioning kunt u eenvoudig reinigen met een stofdoek. Daarnaast is het aan te raden om het buitendeel van uw airconditioning vrij te houden van bladeren en ander vuil.

Naast het bovenstaande algemene onderhoud kunt u uw airconditioning het beste jaarlijks laten controleren door een installatiespecialist. De installatiespecialisten van Van Zijtveld beschikken over de nodige kennis en ervaring om uw systeem grondig te kunnen controleren. En wanneer er reparaties nodig zijn aan uw airconditioning, dan kunnen onze specialisten deze voor u uitvoeren. Voor dergelijke reparaties is namelijk specifieke kennis vereist. Bovendien kan het openen van de apparatuur gevaarlijk zijn en is het verboden om zelf aan de slag te gaan met het koudemiddel systeem.
 
Wanneer u uw airconditioning goed weet te onderhouden en gebruikmaakt van jaarlijkse controles, dan levert u dit meerdere voordelen op:
  • De prestatie van de airconditioning blijft optimaal
  • Het energieverbruik blijft laag
  • Minder kans op storingen, dus grotere bedrijfszekerheid
  • Langere levensduur
  • Bacterie- en stankbestrijding
  • Voldoet aan eisen van de Regeling Lekdichtheid Koelinstallaties
Wanneer u het onderhoud aan uw airconditioning door Van Zijtveld laat uitvoeren, dan bent u verzekerd van uitvoerige controles. Zo controleren wij uw systeem onder andere op de volgende punten:
  • Capaciteitstest
  • Controle lekdichtheid
  • Luchtinlaat en uitstroomtemperatuur
  • Controle koelmiddel
  • Condenswaterafvoer
  • Beveiliging van het systeem

Ventilatie en Klimaatbeheersing

Een ventilatiesysteem is een systeem in uw woning dat de lucht zuivert. De lucht in uw huis wordt in de ventilatieschacht gezogen. Ook vuil, stofdeeltjes en vocht uit de lucht worden hierbij meegezogen. Vooral het feit dat vocht wordt meegezogen is erg belangrijk. Elke dag komt er namelijk ongeveer 10 liter vocht bij in de lucht van ons huis, vaak in de vorm van stoom. Door te douchen, te koken of te wassen, bijvoorbeeld.

Als vocht in de lucht blijft hangen, kun je schimmels krijgen in vochtige ruimtes zoals je badkamer. Dat wil je natuurlijk niet. Bovendien versterkt vocht allergieën en luchtwegproblemen. Met goede ventilatie wordt er meer vocht afgevoerd en houdt u uw huis gezond. Een woonhuisventilator is een term die veel wordt gebruikt om het verschil tussen ventilatiesystemen in een woning en een bedrijf aan te geven.

 
Verdrijf slechte geuren, waterdamp en verzadigde lucht door de hoeveelheid vernieuwde lucht in je woning heel nauwkeurig te regelen. Ventilatie zorgt voor een gezond en energiezuinig binnenklimaat. Daarom is het ventileren van uw huis heel belangrijk voor uw gezondheid. U kunt natuurlijk zelf altijd een raam of deur openzetten. Maar vooral in vochtige ruimtes is het belangrijk om extra te ventileren. Gelukkig zijn er ventilatiesystemen waarmee u uw huis van frisse lucht voorziet. 

Voordeel: goed voor uw portemonnee
In een goed geventileerd huis verbruikt uw verwarming veel minder energie. Frisse, droge lucht wordt namelijk sneller verwarmd dan vochtige lucht. U hoeft dus minder hard te stoken om uw huis aangenaam te maken en dat merkt u op uw energierekening.

Beste plaats voor een ventilatiesysteem
De beste plaatsen voor ventilatiesystemen zijn ruimtes waar veel vocht is. Daarom komen de badkamer, de kelder, de keuken en het toilet vooral in aanmerking voor een ventilatiesysteem. Heeft u op zolder of in uw huis een speciale plek waar u de wasmachine en droger heeft staan, dan is het verstandig om in deze ruimte ook extra te ventileren.

Regelmatig reinigen zorgt voor schone lucht
Een ventilatiesysteem trekt veel vuil en stof aan. Door uw ventilatiesysteem regelmatig te laten reinigen, zorgt u ervoor dat vervuilde lucht goed wordt afgevoerd en er voldoende frisse lucht binnenkomt. Zo is de lucht in uw huis altijd schoon. Klein onderhoud kunt u natuurlijk zelf doen, zoals de buitenkant van de ventilatieroosters zelf reinigen, aangezien hier stof en vuildeeltjes zich in kunnen ophopen. Dit doet u eenvoudig zelf met de stofzuiger, een stofdoek of een vochtig schoonmaakdoekje.

Dan blijft alleen het grote onderhoud nog over. Al vanaf 3 euro per maand neemt een professional van Essent dit werk uit uw handen. U vraagt dit makkelijk aan als aanvulling op uw abonnement voor de cv-ketel. In een huurhuis regelt de woningbouwvereniging vaak het onderhoud van deze systemen. Dan heeft u er zelf geen omkijken naar.In een huurhuis regelt de woningbouwvereniging vaak het onderhoud van deze systemen. Wij adviseren wel om de buitenkant van de ventilatieroosters zelf te reinigen, aangezien hier stof en vuildeeltjes in kunnen ophopen. Dit doet u eenvoudig zelf met de stofzuiger, een stofdoek of een vochtig schoonmaakdoekje.

Nog geen ventilatie? Een ventilatiebox is een aanrader
Veel woonhuizen hebben een woonhuisventilator ingebouwd. Vooral moderne huizen hebben dit. Zijn er echter ruimtes in uw woning zonder ventilatiesysteem of heeft u een oude (koop)woning waar geen woonhuisventilator is aangebracht, dan raden wij u een ventilatiebox aan. Deze ventilatiebox wordt onzichtbaar geïnstalleerd. Het enige dat op de ventilatie wijst, zijn de mooie ventilatieroosters in de badkamer, de kelder, de zolder of de badkamer. Een ventilatiebox kunt u bovendien ook in een schuur installeren. De meeste boxen doen geluidloos hun werk en geven u frisse, schone lucht in uw woning.

Ventilatiebox vervangen na 10 jaar
Als uw ventilatiebox ouder is dan tien jaar, dan raden wij aan om deze te vervangen door een nieuw energiezuiniger exemplaar. U bespaart al snel 60 euro per jaar en u kunt meteen van een gezonde lucht genieten. U kunt dit regelen met ons of met het installatiebedrijf.

Zet alle ramen open
Naast het gebruik van een woonhuisventilator raden wij aan om regelmatig uw huis te luchten. Zet op koele ochtenden de ramen even open. Of laat uw huis luchten door de tuin- of balkondeur lekker open te zetten. Een niet-inbraakgevoelig bovenluik of ventilatieroosters bij de ramen helpen ook om het huis van schone lucht te voorzien.

Warmtepompen

Een hybride warmtepomp haalt koelte en warmte uit de buitenlucht maar werkt in combinatie met je (bestaande) CV-installatie. Een all electric warmtepomp is volledig gasloos en werkt met een boiler. Bij welk type woning past de een of de ander het best? Wat zijn de grootste verschillen? Lees hier hoe dat zit en wat de kostenverschillen zijn.
Warmtepompen zijn op dit moment populair. En dat is niet zomaar. Er zijn veel voordelen verbonden aan warmtepompen. Welk e dat zijn vertellen we hier.

Warmtepompen gebruiken geen fossiele brandstoffen
Voor elke kWh elektriciteit dat je verbruikt met een warmtepomp, krijg je er 4 kWh terug. Oftewel: voor elke euro die je betaalt, krijg je 4 euro aan energie in de plaats. Dit is automatisch goedkoper dan de stookkosten bij een traditionele verwarming. Dit lager energieverbruik resulteert in een lagere CO2-uitstoot waardoor warmtepompen milieuvriendelijk zijn. Ze behoren tot de categorie groene energie omdat ze hun warmte ontginnen uit de natuurelementen in de omgeving.
Bijkomende voordelen zijn ook dat er geen opslag nodig is voor stookolie, dat er geen aansluiting voorzien moet worden voor gas en dat een schoorsteen ook overbodig wordt. 

Warmtepompen en koeling
Warmtepompen kunnen ook gebruikt worden als airconditioning. Je bespaart met andere woorden het geld uit van de aanschaf van een airco. Het rendement wat koeling betreft ligt wel iets lager dan bij warmte, maar je wint er enorm veel comfort aan. Let wel op dat dit niet bij alle systemen standaard is inbegrepen.
Warmtepompen volstaan voor de verwarming
Warmtepompen kunnen gecombineerd worden voor diverse types verwarming:
•    Vloerverwarming
•    Muurverwarming
•    Plafondverwarming

Overige voordelen van warmtepompen
Warmtepompen zijn eenvoudig in gebruik en onderhoudsvriendelijk. Je kan ze vandaag de dag zelfs bedienen via het internet. De opstellingsruimte dat nodig is voor een warmtepomp is vrij minimaal en je hebt geen last van geluid. De levensduur is vergelijkbaar met deze van een koelkast. Men garandeert meestal toch zeker 20 jaar, maar de levensduur kan evengoed tot 30 jaar lopen.
Een warmtepomp aansluiten op een reeds bestaande vloerverwarming is ook perfect mogelijk. Warmtepompen werken ook bij temperaturen van -20° Celsius en je kan warmtepompen ook zonder problemen koppelen aan zonnepanelen of zonnecollectoren voor warm water.
Alle voordelen en nadelen tegenover elkaar beschouwd, besluiten we wel dat het ideaal is om in te plannen bij een nieuwbouw of renovatie. Met een warmtepomp is ongeveer 75% van uw energieverbruik gratis en bespaar je tot 40% a 50% op je energiekosten in vergelijking met een aardgas- of stookolieverwarming.
Vergeet trouwens ook niet dat je zeer hoge subsidies kan bekomen als je een warmtepomp laat installeren. Vergeet daarbij ook niet de premies van sommige gemeenten en de tussenkomst van de netbeheerders. 
 
De voordelen van warmtepompen kunnen zeker tellen, maar we moeten eerlijk zijn en ook eens stilstaan bij de nadelen van een warmtepomp systeem. Het is immers niet voor iedereen weggelegd.

De prijs
Velen zullen wel eens slikken als ze de prijs de horen krijgen. Het is en blijft immers een grote investering dat je pas op termijn zal terugverdienen. De prijs ligt in principe zelfs hoger dan een traditionele cv-ketel. Je moet er dus voor zorgen dat er voldoende budget wordt voorzien.
Niettegenstaande zijn er wel veel subsidies en premies die toegekend worden voor de installaties van warmtepompen. Ook de besparingen op lange termijn mag je niet vergeten.
 
Lagere temperaturen
In vergelijking met traditionele verwarmingen, werken warmtepompen op lagere temperaturen. Dit betekent dan ook dat de dimensie (de oppervlakte) van je radiatoren of vloerverwarming groter moet zijn om deze lagere temperatuur te kunnen opvangen. De opwarming verloopt daarbij ook nog eens trager. Je kan dit wel oplossen door radiatoren te plaatsen met een ingebouwde fan.
Omdat de temperaturen waarmee gewerkt wordt lager ligt, zal je woning goed geïsoleerd moeten zijn indien je van een warmtepomp wilt genieten. Het warmteverlies mag niet te hoog liggen want anders zakt het rendement van de warmtepomp.

Vergunningen
In bepaalde gevallen is het nodig om een vergunning aan te vragen, bijvoorbeeld bij een ‘open’ installatie. Je vraagt dit dus beter op voorhand eens na bij je gemeente. 

Diverse nadelen
Alhoewel de meeste systemen toch al goed verbeterd zijn, bestaan er nog installaties die meer ruimte kunnen innemen dan een klassieke cv-ketel. Ook dien je er rekening mee te houden dat er boringen dienen te gebeuren. Er moet dus aandacht gevestigd worden hierop, alsook op de terugvoerput en de afdichting. Het is niet overal beschikbaar op haalbare dieptes.
Bekijk ook eens rustig alle voordelen van warmtepompen. Hopelijk krijg je hiermee al een goed inzicht om een beslissing te kunnen vormen.
 
Een hybride warmtepomp combineert een condensatieketel met een warmtepomp. Op die manier gebruik je het beste uit twee werelden, namelijk:
  • Het hoge rendement van een condensatieketel dat beroep doet op aardgas,
  • En de groene energie van een warmtepomp dat beroep doet op warmte uit de lucht.
De warmtepomp zal voorzien in uw warm water behoefte en de verwarming van uw woning, terwijl de condensatieketel de pieken opvangt wanneer de warmtepomp hier niet alleen kan in slagen. Een controlesysteem zal altijd nagaan welke optie de meest zuinige is.
Bij een zeer lage buitentemperatuur schakelt het systeem over op gasverwarming, in het voorjaar waar het al iets warmer is, kiest het systeem voor de warmtepompverwarming. Dit intelligent systeem zorgt aldus voor een lage energiekost en houdt rekening met de efficiëntie van beide technologieën en de kostprijs. Ontvang hier gratis een prijs op maat voor je warmtepomp.

Nieuwbouw of verbouwing?
Zowel voor een nieuwbouw als een renovatie valt deze hybride warmtepomp te installeren. Vandaag de dag hebben alle grote merken zo’n systeem in hun gamma: Daikin, Vaillant, Bulex, Viessmann, …
Een hybride warmtepomp is een goed systeem, maar niet in alle gevallen de meest voordelige optie bij een verbouwing.
Een andere mogelijkheid is bijvoorbeeld de woning goed isoleren en vervolgens een zonneboiler te plaatsen voor de voorziening van het sanitair warm water.

Voordelen hybride warmtepomp
De voordelen van dit systeem zijn duidelijk en eenvoudig om samen te vatten: De hybride warmtepomp kiest zelf de meest zuinige en milieuvriendelijkste optie en dat is goed voor uw portemonnee. De Co2-uitstoot wordt hierdoor aanzienlijk verminderd.
Het systeem is dus een goede oplossing om uw energiefactuur te doen dalen. Het wordt meestal toegepast in bestaande woningen omdat deze woning veelal minder goed geïsoleerd zijn en omdat er geen breekwerk nodig is en de installatie vrij vlot verloopt.

Een hybride warmtepomp zal steeds kiezen voor de meest efficiënte warmteproductie en kent dus een goed rendement. Het is in sommige gevallen mogelijk om al snel 25% tot 30% te besparen op uw energiekosten.
 

Staat uw vraag hier niet bij?

Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.
Wij helpen je graag met alle wensen!