Het verschil tussen een hybride en een all electric warmtepomp

Waarom een warmtepomp?
Jouw huis verwarmen kan op meer manieren dan alleen met behulp van fossiele brandstoffen als olie en gas. Ook zon en wind zijn daarvoor belangrijke energiebronnen. Met behulp van warmtepompen komen daar de energiebronnen lucht en aarde bij en dat bespaart aardig wat op de energiekosten.  

Een hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp gebruik je in combinatie met een cv-ketel. Een hybride warmtepomp werkt op stroom en haalt de aanwezige warmte uit de buitenlucht. Het is daarom een milieuvriendelijke warmte-oplossing. Een hybride warmtepomp is bovendien een verstandige aanvulling wanneer de woning niet goed warm te krijgen. De installatie van een hybride waterpomp kan een besparing opleveren tot 70% op het normale gasverbruik, natuurlijk ook afhankelijk van de mate waarop je huis geïsoleerd is. Een laag temperatuur installatie in de vorm van vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren is een must.

Hoe werkt een hybride warmtepomp?
De hybride warmtepomp gebruikt warmte uit de buitenlucht, ook als het koud is, en is opgebouwd uit 2 units: een ‘buitenunit’ en een ‘binnenunit’. Buiten blaast een grote ventilator-unit lucht naar binnen. Binnen hangt er een unit direct bij de reguliere cv-ketel. De unit haalt de warmte uit de aangevoerde lucht en levert deze geleidelijk af aan de CV het warmtesysteem met radiatoren. De cv-ketel zorgt voor het circuleren van het warme water door de woning, ook bij vloerverwarming, maar hoeft slechts bij te springen als het buiten echt koud is (als bij circa 2 graden buitentemperatuur). 

Hoe werkt een all electric warmtepomp?
Een all electric warmtepomp werkt op stroom, zonder een cv-ketel. Ze werkt dus volledig gas-loos, dus dat maakt een aanmerkelijke besparing op je gasrekening. Een all electric warmtepomp haalt de aanwezige warmte uit de buitenlucht. Het is daarom een milieuvriendelijke warmte-oplossing. Op koudere dagen moet de all electric warmtepomp bijverwarmen met een ingebouwd elektrische element, dus met meer stroom. Zeker in een onvoldoende geïsoleerde woning is daarom een all electric warmtepomp minder voordelig. Gezien de maximale warmte-afgifte van 35 tot 45 graden aan het radiator-water door een all electric warmtepomp zijn speciale lagetemperatuur radiatoren (met grotere aan- en afvoerleidingen) nodig om de warmte comfortabel en geleidelijk te kunnen doorgeven aan de woonruimtes. Een all electric waterpomp vereist dus in een bestaande installatie (ingrijpende) extra technische voorzieningen. Wel is een vloerverwarming zeer geschikt voor verwarming door een all electric waterpomp, maar dan met die vloerverwarming er wel zijn…. Een all electric warmtepomp is daarom een eventuele keuze wanneer de woning zeer goed is geïsoleerd en het afgifte systeem enkel uit vloerverwarming bestaat.

Naast dit alles vereist een all electric waterpomp een boilervoorziening (een boilervat) voor warm water bij koken en douchen. Voor een 4 persoons huishouden vraagt zo’n vat best veel ruimte, als de maat van een grote koelkast. Een hybride waterpomp heeft geen boilervat nodig: de CV levert gewoon (onbeperkt) warm tapwater.

Subsidie voor een hybride warmtepomp  (Landelijke ISDE regeling)
Er bestaan subsidies voor de aanschaf en installatie van een hybride waterpomp: de ISDE (Investeringssubsidie Duurzame energie en Energiebesparing). Deze kan (status 2022) oplopen tot ruim € 3000, afhankelijk ook van het vermogen. Hierop kun je aanspraak maken na de installatie van de hybride waterpomp. Bekijk de opties op https://www.rvo.nl/subsidies-financiering 
De aanschaf en installatie van een hybride waterpomp is pakweg € 7.500,-. De all electric waterpomp is pakweg 2x zo duur, plus tel daarbij op de extra kosten voor noodzakelijke technische voorzieningen als buizen en lagetemperatuur radiatoren. 

TIP: doe zelf een test voor de keuze tussen een hybride warmtepomp of een all electric warmtepomp 
Verlaag in jouw huidige cv-ketel de aanvoertemperatuur voor de verwarming naar 50 graden. Blijft jouw woning goed op temperatuur, dan kan een hybride warmtepomp worden overwogen. 
Verlaag vervolgens, bij voorkeur op een zeer koude dag, de aanvoertemperatuur naar 40 graden. Blijft de temperatuur in de woning aangenaam, dan is (ook) een all electric warmtepomp een optie (los van de noodzaak van extra technische voorzieningen). 

Kies een all electric warmtepomp bij nieuwbouw
We kunnen over de verschillen tussen een hybride warmtepomp of een all electric warmtepomp nog veel meer vertellen, maar kort gezegd komt het hierop neer: alles is technisch mogelijk en natuurlijk is gas-loos wonen de ideale situatie, maar gezien de noodzakelijke technische voorzieningen en isolatie-condities is een all electric warmtepomp eigenlijk alleen bij nieuwbouw aan te bevelen, idealiter met vloerverwarming en met een kosten-gunstige (natuurlijke) stroomvoorziening.

Besparing indicatie 
All electric warmtepomp
Stel: verbruik normaal 1600 m3 gas met 3 personen. 1600 x 9,36 =14.976 kWh, te delen door c.o.p (stel 3,6 met vloerverwarming) = 4160  Kwh
•    Totaal gasverbruik normaal 1600 x (stel) € 1,80 m3 =     € 2.880,--
•    Electra    4160 x0,35 =                                                           € 1.456,-- 
•    Mogelijke besparing                                                              € 1.424,-- 

Hybride warmtepomp
Stel: verbruik 1600 m3 gas met 3 personen. 1600 m3 gas – 240 m3 gas  (aanname gebruik warm water: 80 m3 p.p.)= 1360m3 
Uit ervaringen blijkt dat we circa 70 % met de hybride besparen: 70 % van 1360 = 952m3 x 9,36 = 8910 kWh, te delen door c.o.p 3,6 =  2475,00 kWh.
Dus hybride bespaart 950 m3 gas en verbruikt 2475 kWh meer stroom. Besparing gas:  stel € 1,80 m3  x 950   = € 1710,--
•    Totaal gas verbruik normaal 1600 m3 x (stel) € 1,80 =          € 2.880,--
•    Gas besparing door hybride 950m3                                       - €  1.710,--
•    Electra meer verbruik hybride 2475 x0,35=                         + €     866,--     
•    Mogelijke besparing                                                                    €     844,--