Verschillenden soorten warmtepompen; wat past bij u?

Verschillenden soorten warmtepompen zijn er op de markt. De warmtepompen zijn in verschillende soorten en maten. Voor bijna elke situatie is er wel een warmtepomp. Welke warmtepomp past bij u?

Verschillenden soorten warmtepompen

  • Lucht/lucht warmtepomp
  • Lucht/water warmtepomp
  • Bodem/water warmtepomp
  • Water/water warmtepomp
  • Hybride warmtepomp

Lucht/lucht warmtepomp

De lucht/lucht warmtepomp kun je vergelijken met een airco. Er is een buitendeel en een binnendeel. In het buitendeel wordt warmte uit de buitenlucht gewonnen en overgedragen aan het koudemiddel. Het binnendeel haalt vervolgens warmte uit het koudemiddel en geeft dit direct af aan de binnenlucht. Met deze warme lucht wordt de ruimte uit het koudemiddel en geeft dit direct af aan de binnenlucht. Met deze warme lucht word het binnen verwarmd. Het verwarmen gaat niet via radiatoren, maar via wand- of plafond units. Ook kan je met deze manier van verwarmen uw huis verkoelen. Het is het zelfde systeem als in een koelkast. Een koelkast is namelijk ook een soort warmtepomp. Een groot voordeel van deze warmtepomp is, dat het makkelijk te installeren is. Daikin, onze leverancier, noemt de airco; het nieuwe verwarmen. lucht/lucht warmtepomp  

Lucht/water warmtepomp

Deze techniek hebben we in ons bedrijfspand. Deze warmtepomp haalt ook,, net als de lucht/lucht warmtepomp de energie uit de lucht. Uit de omgevingslucht, buitenlucht of ventilatielucht wordt warmte onttrokken en overgedragen aan het koudemiddel. In het binnendeel wordt de warmte van het koudemiddel overgedragen aan het afgiftesysteem van de woning en of aan het warm tapwatersysteem. Het afgiftesysteem is een moeilijk woord voor  verschillende soorten verwarmingen. Zoals radiatoren, vloerverwarming, wandverwarming etc.

Buitenlucht warmtepomp is vergelijkbaar met een buitendeel van een airco-unit. Die onttrekt energie uit de omgeving. Bij gebruik van ventilatielucht als bron, is het vooral interessant voor woningen waar mechanische ventilatie wordt toegepast. Bij mechanische ventilatie wordt warme binnenlucht naar buiten geblazen. Tegelijkertijd wordt frisse lucht de woning ingetrokken via ventilatieroosters. Dit is goed voor het binnenklimaat, maar wel zonde van de energie. Door de huidige ventilatiebox te vervangen door een ventilatielucht warmtepomp wordt er warmte onttrokken uit de warme binnenlucht. Hiermee wordt een deel van de warmte teruggewonnen. De ventilatieluchtwarmtepomp kan ingezet worden voor ruimteverwarming of voor warm tapwater bereiding. In dat laatste geval wordt ook wel gesproken over een warmtepompboiler.  

Bodem/water warmtepomp

Het aanleggen van een bodembron is een intensieve klus en in het geval van een verticale bodemwarmtewisselaar is er een speciale boorwagen nodig. Voor dit type is de investering vaak hoger dan alle andere types. Wel is het zo dat met bodem/water warmtepompen de beste prestaties te halen zijn. Deze warmtebron is namelijk een buizensysteem in de bodem en staat daarom ook wel bekend als grondgebonden warmtepomp. Door dit systeem loopt een vloeistof met antivries of kraanwater, die warmte uit de grond wint. Deze laagwaardige warmte wordt omgezet in hogere temperatuur warmte en hiermee wordt het huis en tapwater verwarmd. Meestal word dit type toegepast bij nieuwbouwwoningen, maar ook bij bestaande woningen mits er een tuin aanwezig is. Voordeel van dit type warmtepomp is dat je hiermee bijna gratis de woning kunt verkoelen.  

Water/water warmtepomp

Dit type gaan we plaatsen in Vinkeveen. En daar zal ik nog wel het één en ander van laten zien. Een water/water warmtepomp haalt energie uit grondwater. Er worden 2 putten geslagen en daaruit wordt grondwater omhoog gepompt. Hier wordt warmte uit gewonnen en het afgekoelde grondwater wordt weer terug in de grond gepompt. De energie wordt gebruikt om het huis en tapwater te verwarmen. Een groot deel van de installatie bevindt zich dus onder de grond. Dit type wordt een open bron genoemd en is ook wel bekend als warmte en koude opslag. Om de bodem niet te verstoren, dient de warmte- en koude-vraag in balans te zijn. Daarom is bijvoorbeeld koelen in de zomer noodzakelijk om de bron op te laden.

Elke situatie is anders

Elk huis en elke situatie is anders. Daarom zijn er ook verschillenden soorten warmtepompen. Zo is er voor iedereen wat. Nu hebben de meesten onder ons nog een HR CV-ketel. En daarvoor is de Hybride warmtepomp bedacht. Dat is namelijk een combinatie van een hr-ketel en warmtepomp. In de meeste gevallen wordt een lucht warmtepomp toegepast in de hybride variant, omdat deze makkelijk toepasbaar is. In landen met een fijnmazige gasinfrastructuur, zoals Nederland, is de hybride variant een interessante optie om het gasverbruik te verlagen. Het grootste deel van het jaar zorgt de warmtepomp, die de lucht (ventilatie-of buitenlucht) als warmtebron gebruikt, voor het verwarmen van het huis. Alleen voor het maken van tapwater en het verarmen van het huis tijdens extreem koude dagen wordt de hr-ketel nog gebruikt. In enkele gevallen levert dit type ook een deel van de warm tapwatervraag. Hybride warmtepomp Een voordeel van een hybride warmtepomp is dat het systeem bij een bestaande cv-ketel geplaatst kan worden. Bovendien kan dit type nagenoeg iedere woning worden toegepast. De hybride warmte Een groot voordeel van een hybride warmtepomp is dat het systeem bij een bestaande cv-ketel geplaatst kan worden. Bovendien kan dit type in nagenoeg iedere woning worden toegepast. Vloerverwarming of lage temperatuurradiatoren zijn geen randvoorwaarde. Het grootste deel van het stookseizoen is het immers niet zeer koud, zodat ook gewone radiatoren bij een relatief lage watertemperatuur ruimschoots voldoende verwarmingscapaciteit hebben. De hybride warmtepomp maakt de warmtevoorziening een stuk duurzamer, terwijl je als bewoner de gebruikelijke zekerheid en comfort ervaart, ook bij zeer lage buitentemperaturen. Ook de hybride komt in aanmerking voor subsidie.