Hybride warmtepompen

‘De warmte zit in de lucht!’

Warmtepompen-211_2.png

Hybride warmtepompen bij van Zijtveld

Natuurlijke brandstoffen worden alsmaar duurder en schaarser. Daarom is een warmtepomp een prima alternatief om woningen en bedrijven te voorzien van ‘warmte’. Bespaar fors op je gasrekening, soms tot zelfs 60%.  De hybride warmtepomp werkt op de bestaande structuur van je CV maar haalt de warmte uit de buitenlucht en werkt spaarzaam op electriciteit, bijvoorbeeld op zonne-energie of andere groene stroom. Alleen als het echt te koud is springt de CV bij. U kunt met de warmtepomp ook koelen. Het betekent dat u hetzelfde warmte én koeling comfort ervaart, maar dat hiervoor een stuk minder fossiele energie wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp van Van Zijtveld is pure comfort, een zorgeloze installatie en beter voor uw portemonnee én voor het milieu.

MEER OVER HYBRIDE WARMTEPOMPEN  
Een warmtepomp is op dit moment zeer populair. Toch is het niet voor iedereen interessant en bovendien zijn er vele soorten en toepassingen. Om te bepalen of zo’n apparaat wel interessant is, wordt er naar onder meer deze 4 factoren gekeken. Maar wilt u het voor uw specifieke toepassing zeker weten: bel of mail ons.

1

Type warmtepomp

Zo hebben warmtepompen die hun warmte uit de aardbodem halen meestal een hoger rendement dan warmtepompen die hun warmte uit de lucht halen. In de winter zal een lucht/waterpomp meer energie moeten verbruiken om het water op te warmen.

2

Isolatiegraad van een gebouw

Voordat een warmtepomp wordt geinstalleerd, moet de woning al goed geïsoleerd zijn. In matig geïsoleerde woningen ontsnapt er namelijk veel warmte waardoor de warmtepomp harder moet werken om de woning te verwarmen. 

3

Temperatuur van de warmtebron

Afhankelijk van het type warmtepomp onttrekt het toestel energie uit de bodem, lucht of water. Grond heeft een vrij constante temperatuur. De temperatuur van lucht, daarentegen, schommelt sterk tijdens de seizoenen. 

4

Aanwezig verwarmingssysteem

Is er sprake van vloerverwarming of wandverwarming of van traditionele radiatoren? Welk type sanitair is er? Wat is de energiebehoefte? Dit en meer bepaalt de keuze van het type warmtepomp.  

Om te bepalen welk systeem wij zouden inzetten, bekijken en berekenen wij elke aanvraag afzonderlijk. Wij kunnen aan de hand van uw huidige energieverbruik bij benadering aangeven welk effect uw investering in duurzame energie zal hebben en wat de kosten van uw investering zullen zijn.

Er zijn diverse typen warmtepompen voor thuis of op kantoor

Er zijn diverse soorten warmtepompen. Ze zijn op te delen in drie hoofdcategorieën:
  • Geothermische warmtepompen: deze gebruiken de bodem als bron (bodem/water)
  • Luchtwarmtepompen: deze gebruiken de lucht als bron (= aerothermische warmtepompen)
  • Warmtepompen met water als warmtebron (open en gesloten systemen)

Levering

Wij leveren graag het totaalpakket. Wij zijn erkend dealer van diverse beproefde A-merken. Heeft u andere wensen? U kunt ook dan profiteren van onze scherpe leverprijzen.

Installatie

Na een advies op maat voor de juiste warmtepomp installeren we deze volgens de juiste normen. Zo bent u gegarandeerd van een goed product dat aangebracht is door een erkende installateur.

Onderhoud

Eenmaal vakkundig geinstalleerd is ook het periodiek onderhoud van uw warmtepomp in goede handen bij Van Zijveld, inclusief onze 24 uursservice. Een extra comfortabel gevoel..

Meer weten over de installatie van warmtepompen?

Neem contact met ons op voor een vrijbijvend gesprek.
We helpen je graag met alle wensen en vragen hierover!

Een hybride warmtepomp haalt koelte en warmte uit de buitenlucht maar werkt in combinatie met je (bestaande) CV-installatie. Een all electric warmtepomp is volledig gasloos en werkt met een boiler. Bij welk type woning past de een of de ander het best? Wat zijn de grootste verschillen? Lees hier hoe dat zit en wat de kostenverschillen zijn.
Warmtepompen zijn op dit moment populair. En dat is niet zomaar. Er zijn veel voordelen verbonden aan warmtepompen. Welk e dat zijn vertellen we hier.

Warmtepompen gebruiken geen fossiele brandstoffen
Voor elke kWh elektriciteit dat je verbruikt met een warmtepomp, krijg je er 4 kWh terug. Oftewel: voor elke euro die je betaalt, krijg je 4 euro aan energie in de plaats. Dit is automatisch goedkoper dan de stookkosten bij een traditionele verwarming. Dit lager energieverbruik resulteert in een lagere CO2-uitstoot waardoor warmtepompen milieuvriendelijk zijn. Ze behoren tot de categorie groene energie omdat ze hun warmte ontginnen uit de natuurelementen in de omgeving.
Bijkomende voordelen zijn ook dat er geen opslag nodig is voor stookolie, dat er geen aansluiting voorzien moet worden voor gas en dat een schoorsteen ook overbodig wordt. 

Warmtepompen en koeling
Warmtepompen kunnen ook gebruikt worden als airconditioning. Je bespaart met andere woorden het geld uit van de aanschaf van een airco. Het rendement wat koeling betreft ligt wel iets lager dan bij warmte, maar je wint er enorm veel comfort aan. Let wel op dat dit niet bij alle systemen standaard is inbegrepen.
Warmtepompen volstaan voor de verwarming
Warmtepompen kunnen gecombineerd worden voor diverse types verwarming:
•    Vloerverwarming
•    Muurverwarming
•    Plafondverwarming

Overige voordelen van warmtepompen
Warmtepompen zijn eenvoudig in gebruik en onderhoudsvriendelijk. Je kan ze vandaag de dag zelfs bedienen via het internet. De opstellingsruimte dat nodig is voor een warmtepomp is vrij minimaal en je hebt geen last van geluid. De levensduur is vergelijkbaar met deze van een koelkast. Men garandeert meestal toch zeker 20 jaar, maar de levensduur kan evengoed tot 30 jaar lopen.
Een warmtepomp aansluiten op een reeds bestaande vloerverwarming is ook perfect mogelijk. Warmtepompen werken ook bij temperaturen van -20° Celsius en je kan warmtepompen ook zonder problemen koppelen aan zonnepanelen of zonnecollectoren voor warm water.
Alle voordelen en nadelen tegenover elkaar beschouwd, besluiten we wel dat het ideaal is om in te plannen bij een nieuwbouw of renovatie. Met een warmtepomp is ongeveer 75% van uw energieverbruik gratis en bespaar je tot 40% a 50% op je energiekosten in vergelijking met een aardgas- of stookolieverwarming.
Vergeet trouwens ook niet dat je zeer hoge subsidies kan bekomen als je een warmtepomp laat installeren. Vergeet daarbij ook niet de premies van sommige gemeenten en de tussenkomst van de netbeheerders. 
 
De voordelen van warmtepompen kunnen zeker tellen, maar we moeten eerlijk zijn en ook eens stilstaan bij de nadelen van een warmtepomp systeem. Het is immers niet voor iedereen weggelegd.

De prijs
Velen zullen wel eens slikken als ze de prijs de horen krijgen. Het is en blijft immers een grote investering dat je pas op termijn zal terugverdienen. De prijs ligt in principe zelfs hoger dan een traditionele cv-ketel. Je moet er dus voor zorgen dat er voldoende budget wordt voorzien.
Niettegenstaande zijn er wel veel subsidies en premies die toegekend worden voor de installaties van warmtepompen. Ook de besparingen op lange termijn mag je niet vergeten.
 
Lagere temperaturen
In vergelijking met traditionele verwarmingen, werken warmtepompen op lagere temperaturen. Dit betekent dan ook dat de dimensie (de oppervlakte) van je radiatoren of vloerverwarming groter moet zijn om deze lagere temperatuur te kunnen opvangen. De opwarming verloopt daarbij ook nog eens trager. Je kan dit wel oplossen door radiatoren te plaatsen met een ingebouwde fan.
Omdat de temperaturen waarmee gewerkt wordt lager ligt, zal je woning goed geïsoleerd moeten zijn indien je van een warmtepomp wilt genieten. Het warmteverlies mag niet te hoog liggen want anders zakt het rendement van de warmtepomp.

Vergunningen
In bepaalde gevallen is het nodig om een vergunning aan te vragen, bijvoorbeeld bij een ‘open’ installatie. Je vraagt dit dus beter op voorhand eens na bij je gemeente. 

Diverse nadelen
Alhoewel de meeste systemen toch al goed verbeterd zijn, bestaan er nog installaties die meer ruimte kunnen innemen dan een klassieke cv-ketel. Ook dien je er rekening mee te houden dat er boringen dienen te gebeuren. Er moet dus aandacht gevestigd worden hierop, alsook op de terugvoerput en de afdichting. Het is niet overal beschikbaar op haalbare dieptes.
Bekijk ook eens rustig alle voordelen van warmtepompen. Hopelijk krijg je hiermee al een goed inzicht om een beslissing te kunnen vormen.
 
Een hybride warmtepomp combineert een condensatieketel met een warmtepomp. Op die manier gebruik je het beste uit twee werelden, namelijk:
  • Het hoge rendement van een condensatieketel dat beroep doet op aardgas,
  • En de groene energie van een warmtepomp dat beroep doet op warmte uit de lucht.
De warmtepomp zal voorzien in uw warm water behoefte en de verwarming van uw woning, terwijl de condensatieketel de pieken opvangt wanneer de warmtepomp hier niet alleen kan in slagen. Een controlesysteem zal altijd nagaan welke optie de meest zuinige is.
Bij een zeer lage buitentemperatuur schakelt het systeem over op gasverwarming, in het voorjaar waar het al iets warmer is, kiest het systeem voor de warmtepompverwarming. Dit intelligent systeem zorgt aldus voor een lage energiekost en houdt rekening met de efficiëntie van beide technologieën en de kostprijs. Ontvang hier gratis een prijs op maat voor je warmtepomp.

Nieuwbouw of verbouwing?
Zowel voor een nieuwbouw als een renovatie valt deze hybride warmtepomp te installeren. Vandaag de dag hebben alle grote merken zo’n systeem in hun gamma: Daikin, Vaillant, Bulex, Viessmann, …
Een hybride warmtepomp is een goed systeem, maar niet in alle gevallen de meest voordelige optie bij een verbouwing.
Een andere mogelijkheid is bijvoorbeeld de woning goed isoleren en vervolgens een zonneboiler te plaatsen voor de voorziening van het sanitair warm water.

Voordelen hybride warmtepomp
De voordelen van dit systeem zijn duidelijk en eenvoudig om samen te vatten: De hybride warmtepomp kiest zelf de meest zuinige en milieuvriendelijkste optie en dat is goed voor uw portemonnee. De Co2-uitstoot wordt hierdoor aanzienlijk verminderd.
Het systeem is dus een goede oplossing om uw energiefactuur te doen dalen. Het wordt meestal toegepast in bestaande woningen omdat deze woning veelal minder goed geïsoleerd zijn en omdat er geen breekwerk nodig is en de installatie vrij vlot verloopt.

Een hybride warmtepomp zal steeds kiezen voor de meest efficiënte warmteproductie en kent dus een goed rendement. Het is in sommige gevallen mogelijk om al snel 25% tot 30% te besparen op uw energiekosten.
 

Staat uw vraag hier niet bij?

Er zijn zoveel mogelijkheden bij een juiste keuze van een warmtepomp.
Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.