Bespaar door jouw CV goed waterzijdig in te regelen
Een goed ingestelde cv-installatie voorkomt onnodige kosten, biedt een betere comfort en bespaart op je energieverbruik. Het waterzijdig inregelen kun je bij de installatie van een nieuwe ketel laten doen, maar ook achteraf.
Wat is waterzijdig inregelen?
Waterzijdig inregelen is het instellen van alle radiatoren of convectoren, zodat het cv-water precies gelijkmatig over alle elementen verspreid wordt. Hierna stroomt door alle verwarmingselementen precies de juiste hoeveelheid warm water die nodig is om de ruimte goed te verwarmen. Dit maakt je CV zuiniger en dus prijsgunstiger voor je energierekening. Je verdient de kosten voor het goed waterzijdig inregelen al in een paar jaar terug.
Bij een slechte verdeling zijn bepaalde kamers te warm of te koud vergeleken met de rest van je huis. Omdat het goed, waterzijdig inregelen van je CV ervoor zorgt dat alle ruimtes gelijkmatig opgewarmd worden ervaar je meer comfort in je eigen huis. Je hoeft bovendien dan niet meer een deel van je huis extra te verwarmen om ook andere ruimtes warm te houden.
Hoe kun je je CV-installatie waterzijdig inregelen?
Neem niet zomaar aan, dat het waterzijdig inregelen automatisch is inbegrepen bij het plaatsen van de radiatoren. Soms ontbreekt het daarvoor bij diverse leveranciers eenvoudigweg aan tijd of zelfs aan kennis. Je cv-installatie kun je het beste door een gecertificeerde installatiespecialist als Van Zijtveld waterzijdig laten inregelen, ook vanwege de veiligheid en de hulp van speciale thermometers.
Er zijn twee manieren om je woning of werkruimte waterzijdig in te regelen: door de temperatuur van de radiatoren te meten of door vooraf speciale ventielen op de verwarming te plaatsen.
1. Wat doet Van Zijtveld bij het meten van de temperatuur?
Hierbij wordt gekeken op welke temperatuur het cv-water het verwarmingselement binnen gaat en op welke temperatuur het cv-water het verwarmingselement verlaat. De regelbare ventielen worden zo ingesteld dat de temperatuur van het uitgaande water zo’n 25% lager is dan de binnenkomende temperatuur. In de ideale situatie is de verhouding tussen retourleiding- en aanvoerleidingtemperatuur dus 0,8. Op dat moment geeft de radiator de juiste hoeveelheid warmte aan de ruimte af.
2.Wat doet Van Zijtveld bij het aanpassen van de ventielen van de verwarming?
Het is ook mogelijk om vooraf instelbare ventielen te plaatsen. Dergelijke ventielen kunnen op verschillende regelstanden ingesteld worden, sommigen ook per app. Voor de juiste instelling van de ventielen hebben fabrikanten tabellen en tools ontwikkeld, waarmee we de meeste verwarmingselementen kunnen inregelen.
Dit inregelen geldt ook voor een vloerverwarming, waarbij het belangrijk is dat de temperatuur van alle retourleidingen gelijk is ingesteld.
Wanneer heeft waterzijdig inregelen zin?
Voelt het in huis niet overal even warm? Is het energieverbruik van je CV te hoog? Of komt de verwarming niet snel genoeg op temperatuur? Vaak kiest men voor een verkeerde oplossing zoals de aanvoertemperatuur van het cv-water van verwarming hoger instellen en/of de cv-pomp van het verwarmingssysteem wat harder laten draaien. Hierdoor verbruikt de cv-installatie meer energie en de pomp meer stroom en dat is niet nodig als het verwarmingssysteem goed is ingeregeld.
Ten tweede wanneer je een hybride warmtepomp overweegt. Een hybride warmtepomp functioneert het beste met een waterzijdig ingeregelde verwarming.
Heb je een oude cv-ketel? Ook dan kun je waterzijdig inregelen. Dit is niet zo zeer afhankelijk van de cv-ketel. Bij oudere cv-installaties kan het zijn dat bepaalde radiatoren niet zijn voorzien van benodigde inregelventielen. Als installatiespecialist adviseren we je over eventuele aanpassingen. Na het waterzijdig inregelen kan de CV installatie en de pomp zuiniger worden afgesteld voor toch het beste rendement.
Is waterzijdig inregelen verplicht?
Sinds 2020 is het waterzijdig inregelen verplicht voor woningen waar de cv-ketel of de hybride warmtepomp of meer dan 30% van de warmte-elementen als radiatoren en convectoren wordt vernieuwd.
Bij het vervangen van de warmtebron is het om milieuredenen officieel verplicht om per verdieping of per ruimte de temperatuur te kunnen regelen. Dit geldt ook voor een VvE.
Sommigen gemeentes hebben bepaalde subsidies om tegemoet te komen voor de kosten van het waterzijdig inregelen. Informeer hiernaar bij uw eigen gemeente.
Bij zeer oude woningen gelden enkele uitzonderingen hierop. Vraag Van Zijtveld vrijblijvend over de diverse mogelijkheden.
Waterzijdig inregelen uitgelegd door Vereniging Eigen huis, in een korte demo-video:
https://youtu.be/6dNWu3zglx0