Welke warmtepompen zijn er?
De warmtepomp is ongekend populair en bijna niet aan te slepen. De energiecrisis, de wetgeving in de maak (vanaf 2026 wordt de warmtepomp standaard voor het verwarmen van woningen) en aantrekkelijke subsidies (zoals de ISDE-subsidie) doet kopers massaal kiezen voor dit relatief nieuwe product. IS het wel zo nieuw overigens en wat is de trend? Daikin, al sinds 1957, is een beproefd merk en een ervaren voorloper in vele warmtepomp-ontwikkelingen. Zo introduceerde Daikin reeds in 2006 de hybride warmtepomp. Fabrikanten van veel andere, ook nieuwere merken volgen deze ontwikkelingen snel op, vanuit allerlei uitgangspunten en vooral belangen. Dus, de race om de beste warmtepomp is ingezet, maar waar gaat het uiteindelijk met de warmtepomp heen?
Hoogste tijd om een aantal ontwikkelingen van de warmtepomp eens op een rijtje te zetten, want de ene warmtepomp is dus zeker de andere niet.
Warmtepompen met synthetische koudemiddel
Warmtepompen halen de warmte uit bijvoorbeeld de buitenlucht of bodem, verhogen die warmte en geven die af aan het verwarmingssysteem van de woning. Het transport van die warmte gebeurt door leidingen met een zogenoemd synthetisch koudemiddel, een geheel niet vriendelijk goedje voor het klimaat dat zeker niet per ongeluk mag vrijkomen. Installateurs worden speciaal opgeleid hiermee om te gaan. Meer natuurlijke alternatieven als propaan zijn in opkomst.
Warmtepompen op natuurlijk propaan: hoge-temperatuur-warmtepompen
Propaan kan warmer worden dan synthetisch koudemiddel, een hogere temperatuur opleveren, wat interessanter kan zijn voor minder goede geïsoleerde woningen of voor woningen zonder vloerverwarming. Wel geldt: hoe hogere temperatuur nodig is, des te meer elektriciteit verbruikt wordt. Bovendien zijn HT warmtepompen nu een paar duizend euro duurder in aanschaf. Het is daarom zeer belangrijk alles vooraf goed door te rekenen.
Warmtepompen met slechts één unit (mono-block).
Warmtepompen hebben nu een binnen- en een buitenunit. Propaan-modellen hebben vanwege de brandbaarheid alleen een buiten-unit (met binnen een kleine regelunit en een buffervat). Er zijn ook modellen met alleen een binnen-unit. Deze heeft dikke leidingen naar buiten toe nodig om de benodigde buitenlucht aan te zuigen en levert binnen wat geluidslast op.
PVT- warmtepomp
Deze warmtepomp werkt als een warmtepomp die de bodem als bron heeft, maar haalt de warmte uit zonnepanelen. Er is geen buitenunit nodig. Het is daarom een stille oplossing. Het heeft per situatie wel een minimum aan zonnepanelen nodig. Ze heeft naast de functie voor het opbrengen van electra ook een collector voor warmwater. Bijkomend voordeel dat wanneer in de winter de zon op de panelen schijnt en er electra wordt opgewekt wordt het paneel heter en is er dus meer warmwater voor de warmtepomp.
Hybride warmtepomp met geïntegreerde cv-ketel
De naam zegt het al: pomp en ketel in 1 apparaat, het is daarom een echte ruimtebespaarder. De overheid overweegt minimaal deze hybride versie te verplichten als vervanging van de fossiele CV-ketel. Lees alles over de subsidiemogelijkheden van dit model op: https://www.zijtveldbv.nl/subsidie-voor-hybride-warmtepompen/ en op https://www.zijtveldbv.nl/ISDE-subsidie-2023/
Stillere modellen
Warmtepompen maken nu eenmaal geluid. De ontwikkelingen in stillere modellen gaan snel en variëren van grotere ventilatoren (en dus wel een grotere buitenunit) tot geluiddempende isolatiekasten.
All-electric ready warmtepomp
Deze warmtepomp sorteert voor op een ontwikkeling bij de hybride waterpompen om geheel zelfstandig een woning te kunnen verwarmen, dus zonder CV-ketel, volledig gasloos. Deze versie is een optie voor wie op korte termijn, binnen een paar jaar, volledig van het gas af gaat. Dit laatste is echt belangrijk want door het te leveren hoge vermogen is ze een stuk duurder.
All electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp werkt 100% op stroom, zonder een cv-ketel. Ze werkt dus volledig gas-loos. Het is daarom een milieuvriendelijke warmte-oplossing. Op koudere dagen moet de all electric warmtepomp flink bijverwarmen met een ingebouwd elektrische element, dat kost zeker meer stroom. Voor een onvoldoende geïsoleerde woning is daarom een all electric warmtepomp minder voordelig. De all electric warmtepomp werkt bij voorkeur in combinatie met vloerverwarming.
Meer hierover leest u op: https://www.zijtveldbv.nl/verschil-hybride-warmtepomp-all-electric-warmtepomp/
Installeer een warmtepomp met een InstallQ erkend installatiebedrijf (en meer)
Om te weten welk type warmtepomp het meest voor uw situatie geschikt is is het aan te bevelen met een daartoe erkende warmtepomp installateur (een InstallQ erkend installatiebedrijf) om tafel te gaan. Naast installQ erkend is het bij een split warmtepomp ook belangrijk dat het installatiebedrijf een F-gassen certificaat heeft en natuurlijk voor het cv-ketel de het Co Ok keurmerk.
Van Zijtveld Installatietechniek in Mijdrecht voldoet aan deze eisen. Hij zal daarom met een ter zake kundig onderbouwd vrijblijvend advies komen. En bij opdracht zal hij de voorgeschreven kwaliteit borgen op het gebied van het ontwerpen, calculeren, installeren, inspecteren, beheren en onderhouden van warmtepompinstallaties. Elk installatiebedrijf dat met een erkenning voor warmtepompinstallaties aan de slag wil, moet aan deze bepaalde vakbekwaamheidseisen voldoen. Een objectieve garantie voor het zorgeloos genieten van uw warmtepomp.
Tip: doe een onafhankelijke warmtepomp check * en ontdek of uw woning geschikt is voor een warmtepomp. Ga naar : www.eigenhuis.nl/ehm-wp en kies voor een inschrijving voor een collectieve inkoop (zo mogelijk, niet iedereen kan hieraan meedoen) of kies daarna toch voor de voordelen van een lokale technische installatiespecialist als Van Zijtveld voor een warmtepomp in Mijdrecht, Aalsmeer, Uithoorn, Amstelveen en omgeving.
*Bron: Vereniging Eigen Huis, InstallQ
Heb je interesse in een waterpomp?
Van Zijtveld is de IntallQ erkende installatiebedrijf voor een onafhankelijk advies en vrijblijvende prijsopgave. Samen bepalen we de voor u meest gunstige investering in een warmtepompinstallatie. Koop uw warmtepomp bij Van Zijtveld, de regionale installatiespecialist in de Ronde Venen, Mijdrecht, Wilnis, Uithoorn, Aalsmeer, Amsterdam, Amstelveen, Ouderkerk, Leiden en Haarlem.