Zone-regeling en thermostaten
Een zone-regeling, om bepaalde ruimtes in een woning of kantoor apart van elkaar te verwarmen, valt of staat met de wijze waarop je thermostaten handmatig kunt instellen of digitaal kunt programmeren (al dan niet met een app).
Een thermostaat regelt de temperatuur in je huis of bedrijf in combinatie met je CV-ketel. De tijd waarin ze dat op basis van 1 meetpunt deed (bijvoorbeeld op basis van de temperatuur van de woonkamer) is wel zo’n beetje voorbij. Immers, iedereen wil een besparing op de energierekening en wil daarom niet meer ruimtes, zones verwarmen dan nodig is. Elke zone ‘verdient’ tegenwoordig haar eigen temperatuurregeling op de juiste tijden van gebruik. Ben je bijvoorbeeld aan het werk in je werkkamer, dan hoeft niet ook de woonkamer of slaapkamer opgewarmd te worden tot eenzelfde temperatuur.
Kleppen en meetpunten
Door per zone kleppen in de installatiebuizen aan te brengen en meerdere thermo-meetpunten aan te brengen houd je elke ruimte op de juiste temperatuur, met toch 1 CV-ketel. Een goede installatiespecialist als Van Zijtveld kan je precies vertellen of jouw bestaande installatie hiervoor geschikt is of dat er extra toepassingen nodig zijn, zoals een slimme thermostaat met slimme radiatorknoppen. Want, als eerder gezegd, een zoneregeling is afhankelijk van de juiste thermostaat.
We kennen globaal 3 soorten thermostaten:
- De handmatige thermostaat, waarmee je met de hand centraal de hoogte van de temperatuur instelt van de hele woning of zaak.
- De klokthermostaat, waarmee je centraal automatisch de verwarming kunt aan- en uitschakelen. Deze geeft de cv-ketel aan wanneer deze moet branden, maar niet hoe hard deze moet branden. De CV-ketel draait op signaal van de thermostaat telkens op vol vermogen om de gewenste temperatuur te bereiken en gaat uit op het moment wanneer deze is bereikt. Dit is zeker niet de meest rendabele opwarmingswijze en kun je bovendien als oncomfortabele temperatuurschommelingen ervaren.
- De slimme thermostaat, die met (draadloze) meetpunten en slimme radiatorknoppen elke ruimte apart kan verwarmen. De thermostaat leert zelf hoe snel ze elke zone opwarmt en rekent uit welk vermogen nodig is om daarop je CV-ketel zoveel mogelijk te laten modelleren (in een regelmatige balans hoog of laag te branden). Wel moet de CV-ketel geschikt zijn voor een dergelijke Open Therm standaard. Ook leert de slimme thermostaat je weekritme, is ze op basis daarvan zelf programmerend en bespaart ze je daardoor een boel energie. Een slimme thermostaat geeft tevens een mooi overzicht aan van je energieverbruik en de kosten.
Wat de beste thermostaat voor jouw specifieke woon- of werksituatie is, daarin kan Van Zijtveld je als installatiespecialist prima adviseren. Laat Van Zijtveld je informeren hoe je deze slim, dus digitaal kunt laten samenwerken in combinatie met je CV-ketel. Zo profiteert ook jouw portemonnee straks van een slimme zone-regeling.
Credit illustratie: Resideo